راه کارهای ارتباطی و سازمانی شبکه

 

برقراری ارتباط در دسته مهارت‌های نرم یا soft skills قرارمی‌گیرد. به جرات می‌توان گفت که داشتن مهارت در این دسته اگر از داشتن تخصص مهم‌تر نباشد، اهمیت کمتری ندارد. در بین تمامی مهارت‌های نرم، برقراری ارتباط جایگاه ویژه‌ای دارد، به همین منظور در این مقاله می‌خواهیم به شبکه‌های ارتباطی در سازمان‌ها بپردازیم. موضوع مهمی که پویایی و عملکرد کارکنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و یک مدیر هوشمند، قبل از هر اقدامی به ساخت یک شبکه موثر و کارآمد فکر می‌کند.
هنگامی که سازمان‌ها بزرگ‌تر و پیچیده‌تر می‌شوند، ارتباطات درون سازمانی نیز پیچیده خواهد بود. به عنوان مثال، در یک سازمان پنج نفره ارتباط ساده‌تری برقرار است نسبت به سازمانی متشکل از صدها و هزاران کارمند.
شبکه ارتباط سازمانی چیست؟
شبکه‌های ارتباطی، کانال‌ها یا الگوهایی هستند که در بین کارکنان یک سازمان برای برقراری ارتباط و تماس شناخته می‌شوند. هدف این کانال‌ها انتقال پیام و اطلاعات از فردی به یک فرد دیگر است.
مسیرهایی که اطلاعات به کمک آن‌ها در بین گروه‌ها یا کل سازمان جریان پیدا می‌کند اهمیت بالایی دارد؛ در نتیجه برای انتخاب شبکه ارتباطی باید به نکات زیر توجه کرد:
  • بزرگی سازمان
  • ماهیت کانال‌های ارتباطی و وظایف گروهی
  • میزان نیاز اعضای گروه به ارتباط با یکدیگر برای رسیدن به اهداف سازمان

چرا شبکه‌های ارتباطی در سازمان اهمیت دارند؟

هسته اصلی شبکه‌های ارتباطی، تبادل اطلاعات بین دو یا چند طرف است. به کمک این شبکه، شرکت‌ها به برقراری ارتباط با افراد داخل یا خارج سازمان می‌پردازند و از طریق مدیران مربوطه نیز برای دستیابی به اهداف سازمان با تیم خود تعامل دارند.
اهدافی به موفقیت می‌رسند که تیم درمورد آن، اطلاعات کافی  وجود داشته باشد و کارمندان بتوانند در زمان نیاز با افراد درگیر در پروژه ارتباط موثر و سریع برقرار کنند. مدیران و سازمان‌ها نیز برای رسیدن به این مهم، از شبکه‌های ارتباطی موثر استفاده می‌کنند.
در کنار تمامی موارد ذکر شده، ارتباطات به افزایش کارایی کارکنان در سازمان نیز کمک شایانی می‌کند چرا که با  اطلاع رسانی صحیح برنامه‌ها، خط مشی‌ها، اهداف و قوانین به درستی به همه افراد ابلاغ می‌شود.
مدیران می‌توانند از طریق شبکه‌ها و کانال‌های ارتباطی در سازمان، به‌موقع از مشکلات مختلف همکاران خود مطلع شده و نسبت به رفع آن مشکلات اقدامات لازم را انجام دهند.
برای تصمیم‌گیری به موقع نیاز به اطلاعات به روز است، مدیران از طریق کانال‌های مختلف اطلاعات به روز شده را از منابع مختلف دریافت می‌کنند و تصمیم درست می‌گیرند.
علاوه بر موارد فوق، شبکه ارتباطی در موارد زیر نیز مهم است:
  • بهبود روابط و حفظ حسن نیت شرکت
  • رفع اختلافات
  • افزایش رضایت کارکنان
  • تبلیغات کالاها و خدمات
با توجه به مواردی که عنوان شد و روشن شدن اهمیت وجود ارتباط در سازمان، خوب است به شرکت در یک دوره آموزشی شبکه‌های ارتباطی، سطح اطلاعات خود را در زمینه بالاتر ببرید. یک کلاس آنلاین که می‌تواند شما را با تمام جوانب این مهم آشنا کند.

وظایف اصلی شبکه‌های ارتباطی سازمان در یک نگاه

  • مکانیسمی را برای هدایت فعالیت‌های سازمان به عنوان یک کل فراهم می‌کند؛
  • فضایی را برای هماهنگی فعالیت‌های افراد، روابط و گروه‌های درون سازمان فراهم می‌کند؛
  • تسهیل تبادل اطلاعات در سازمان؛
  • اطمینان از جریان اطلاعات بین سازمان و محیط خارجی که سازمان در آن وجود دارد.